Ako grilovať

 

Grilování není raketová věda, ale existuje několik základních principů, které zvýší vaši šanci na úspěšnou akci. Projít naše tipy a triky zabere jen pár minut, ale na výsledek budete vzpomínat ještě mnoho let!

Dřevěné uhlí

Dřevěné uhlí

Nejdůležitější rada na začátek – nepoužívejte uhlí z minulé sezóny. Během zimy navlhlo, a i když bude na první pohled hořet, vyprodukuje víc kouře než tepla. A jediná věc, která by vás při grilování měla štípat do očí, je čerstvě nakrájená cibule! Jste zapálení pro přírodu? Při nákupu nového balení dřevěného uhlí se dívejte po štítku FSC (Forest Stewardship Council), což je mezinárodní organizace, která podporuje ochranu lesů a zodpovědné nakládání s nimi.

Teplota

Teplota

Znáte krásnější zvuk než zasyčení masa na rozpálené mřížce? Jak už asi tušíte, není syčení jako syčení. Gril na dřevěné uhlí totiž může dosáhnout teploty přes 300 stupňů, ale ideální teplota pro přípravu steaků se pohybuje mezi 230 a 280 stupni. Žebra a vepřové maso si libují dokonce ještě v menším žáru. Tak opatrně, ať se s teplotou nespálíte!

Bezpečnost

Bezpečnost

Chcete mít na grilování jenom samé hezké vzpomínky? Věnujte chvíli tématu bezpečnosti. Hned na začátku se ujistěte, že je váš gril stojí na pevném a rovném povrchu, kde ho nic nevyvede z rovnováhy. A pokud jsou v blízkosti děti či zvířata, vytvořte kolem grilu zábrany – obklopte ho židlemi či stoly. Když bude stát malým torpédům něco v cestě, bezpečnému grilování už nic nebrání!

Příprava

Příprava

Vyndejte maso z ledničky hodinu nebo dvě před začátkem grilovačky a nechte ho odležet při pokojové teplotě. Tahle příprava se vyplatí z jednoho prostého důvodu – auto sice může zrychlit z nuly na sto za několik vteřin, ale v případě masa a teploty na grilu spálíte veškerou chuť. Tepelný šok také znamená, že maso okamžitě ztuhne a po křehkosti nezbude ani památka.

Obracení masa

Obracení masa

Mezi základní filozofické otázky, které lidstvo řeší už stovky let, patří i otázka: kdy přesně otočit maso na grilu? Je to prosté – vychytejte okamžik, kdy je spodní strana steaku dostatečně zatažená, aby přestala pouštět šťávu. Až se maso opeče tak akorát, samo se od roštu odlepí.

Náš tip – při obracení používejte zásadně grilovací kleště. Když totiž steak propíchnete ostrým předmětem, přijdete o většinu šťávy. S vidličkou počkejte, až budete mít maso bezpečně na talíři.

Marinování

Marinování

Doba, kdy se marinádou napouštěl bazén a topilo se v ní všechno, co šlo kolem grilu, je dávno pryč. Dnes je trend zvýraznit přirozenou chuť masa, k čemuž bohatě stačí sůl, pepř anebo jednoduchá směs oleje, česneku a lžičky hořčice. Jak prosté!

Jak zjistit, kdy je hotovo

Jak zjistit, kdy je hotovo

Naše rada zní – pokud si nejste jistí, použijte teploměr na maso. Steak při středním propečení (medium rare) by měl v jádru mít 55–60 °C. Nebo to zkuste „na omak“ – když je maso měkčí a neklade odpor, je méně propečené. Čím tvrdší je, tím vzrůstá i míra propečení.

Náš tip: Nikdy, opravdu nikdy maso nenakrajujte, dokud není sundané z grilu. Přišli byste o lahodnou šťávu a zbyl by vám kus podešve s chutí kartónu.

Vegetariánský

Vegetariánský

Co když máte jeden gril, ale dva tábory fanoušků – tým „maso“ a tým „veggie“? Nebo chcete připravit pár steaků, ale ve frontě na gril čekají i ryby? Ani v jednom případě není žádoucí míchat obě sekce dohromady. V tom případě sáhněte po hliníkových grilovacích miskách! Každá z nich udrží šťávu, chuť a vůni svého jídla hezky tam, kde má být, a zároveň odděleně od ostatních.

Náš tip – nezapomeňte si nachystat i samostatné páry kleští. Přece nebudete otáčet steaky těmi stejnými, kterými jste předtím sahali na zeleninu, to byste masožroutům neudělali!

Přílohy

Přílohy

Ovocné a zeleninové saláty, dipy, omáčky, bagetky či grilovaná zelenina – u příloh se fantazii meze nekladou. A pokud se vyhnete medu nebo mléčným výrobkům, pasujete je rovnou na veganské. Takže si na své přijde každý!

Nápoje

Nápoje

Strávíte několik dní vymýšlením originálního receptu na gril, ale k pití je na výběr jen mezi vodou a pivem? To byste tomu dali! Zkuste si vyrobit vlastní limonádu, ovocný punč nebo jednu z variant pestrých letních drinků. Uvidíte, že takové osvěžení hosté uvítají víc než sto třicátou pátou variaci na steakové téma. Internet se jen hemží návody na osobité letní drinky, tak si nechte poradit, nebo se jen volně inspirujte!

V dobré společnosti

V dobré společnosti

Italské přísloví říká, že kdo jí sám, toho vezme čert. I když je podstatou grilování setkání s milými lidmi, ne vždycky je k tomu příznivá situace. Tak proč to nezkusit on-line? Když nemůžete pozvat rodinu či kamarády k sobě na balkón či zahradu, jednoduše položte notebooky či telefony na stůl a pusťte se do grilovačky všichni společně, jen každý jinde. Koneckonců, má to i své výhody – vyhnete se mytí hordy nádobí, nebo usmiřování sousedů, kterým jste ve tři ráno naskákali do bazénu. (Ano, my víme, že vypadal jako ten váš, splést se může každý.)